brexit girona

Com afecta el Brexit a les empreses i als particulars de Girona

El Brexit afecta a tota empresa o autònom que tingui relacions comercials amb el Regne Unit, s’ha pactat un lapse transitori per a evitar que la ruptura tingui major impacte i permetre una nova relació econòmica entre Londres i la UE. És un període difícil fins a desembre de 2020 amb possible pròrroga, a decidir-se abans del primer de juliol pròxim.

Moltes persones tenen preguntes referent al brexit que afecta les empreses espanyoles i britàniques, encara que poden continuar negociant sense problemes durant el període de transició. Els particulars britànics que resideixen a Espanya, calculats en 330.000 persones que resideixen legalment al país, abans del 31 de desembre d’enguany tenen els seus drets de residència, treball i accés a la Seguretat Social.

Els ciutadans britànics estan protegits per acords internacionals i l’Acord de Retirada entre la UE i el Regne Unit, però en cas de no disposar de certificat de residència, han de fer la seva inscripció corresponent.

Per part seva, els europeus que resideixen al Regne Unit es registren en 3,2 milions. Els espanyols són 180.000 i han de sol·licitar el seu estatus d’assentats durant el període de transició. Si romandran en aquest país després de l’1 de gener del 2021, han de registrar-se abans del mes de juny de 2021.

Els qui porten cinc anys de residència continuada rebran l’estatus d’assentat o residència permanent i per a aquells amb menys de cinc anys, rebran estatus de preasentado o residència semipermanent. Hi ha 2,45 d’europeus que s’han registrat.

Els ciutadans de la CE que vulguin residenciar-se a Regne Unit aconseguiran les mateixes condicions en registrar-se com a residents abans del 21 de juny de 2021 i el govern britànic anunciarà els requisits a complir per a obtenir el registre com a resident, donat el seu interès a mantenir les relacions.